Helse, morgendagens butikkopplevelser og Øisteins podcast-feed

Skrevet av: , og

Publisert: 16. mai 2024

Her kommer det tredje nyhetsbrevet i vår retail & FMCG-serie. I forrige nyhetsbrev var fokuset på muligheter med generativ AI innen retail, og vi håper du synes det var spennende lesing! I dette nyhetsbrevet skal vi ta for oss helse, morgendagens handleopplevelser og dynamisk prising, og vi skal blant annet fortelle om hvordan et bilde av Solo lurte seg inn i Øisteins podcast-feed.

Før vi går løs på innholdet i dagens nyhetsbrev, vil vi oppfordre deg til å ta kontakt med oss dersom du eller din bedrift ønsker å diskutere muligheter innen retail & FMCG.

Meld deg på gjennom linken under for å få kommende retail & FMCG-nyhetsbrev rett i innboksen.

Hold deg oppdatert på retail & FMCG ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt her

Sett helse på prioriteringslisten!

I en verden der helse står øverst på prioriteringslisten for mange, har retail- og FMCG-sektoren en unik mulighet til å ta en viktig rolle i forbrukernes livsstilsendringer. Markedet flommer over av influensere, bøker, og podcaster dedikert til de siste trendene innen helse og ernæring. Fra protein til probiotika til pusteteknikker, er det tydelig at forbrukernes behov og ønsker blir stadig mer spesifikke. Forbrukerne er ikke bare på jakt etter produkter og løsninger som nærer kroppen, men også sjelen.

Gjennom å forstå forbrukernes helsebehov, kan retail og FMCG-aktører utvikle målrettede produkter som treffer dagens helsebevisste. Samtidig kreves det mer enn bare et godt produkt eller tjeneste, det er viktig å bygge en merkevare som forbrukerne kan identifisere seg med på reisen mot et sunnere og bedre liv!

Vi skal nå ta for oss tre mulige innganger til hvordan norske aktører kan ta en posisjon i helsehypen.

Midjourney

1. Bygg et helhetlig univers

Ikke la deg begrense til det fysiske produktet du selger, men tilby noe mer som hjelper forbrukeren på veien til et bedre og sunnere liv. Flere retail og FMCG-aktører tilbyr tilgrensende tjenester i form av workshops eller retreats der forbrukeren kan lære seg noe nytt og møte likesinnede. En enklere løsning er å sende ut nyhetsbrev eller ha ukentlige podcaster som kan inspirere forbrukeren og knytte dem tettere til deg.

Lululemon selger ikke bare treningstøy i sine butikker, de tilbyr også ulike treningstimer. På den måten skaper de et community, og blir med kunden på en større del av sin helsereise.

Lululemon

Matprofilen Ella Mills har skapt et helseunivers rundt Deliciously Ella, med en stor serie veganske produkter i dagligvare, flere kokebøker, podcastserie og helseapp med oppskrifter og treningstimer. I tillegg deler Ella mye fra sin personlige Instagram, og er dermed med følgerne sine fra morgen til kveld.

Ella Mills

Nettbutikken Womaness tilbyr produkter til kvinner i overgangsalderen. I tillegg til det har de bygd ut en blogg, nyhetsbrev og et community av kvinner som deler erfaringer med hverandre om den nye livsfasen de er i.

Womaness

2. Sett helse høyt på agendaen

Gjør helse til en prioritet for selskapet, og la det påvirke hvilke produkter dere har i hyllene, tjenestene dere tilbyr og utformingen av butikken. Kiwi fjernet nylig sukkerholdige produkter fra kassen, og det finnes flere andre grep aktører kan ta for å fremme helse og få høyere kredibilitet blant sine kunder.

Michelle Obama har sammen med flere andre startet selskapet Plezi Nutrition, som har som overordnet mål om å bekjempe overvekt blant barn. De fokuserer på å utvikle sunne produkter som er så gode at barn foretrekker dem. Ikke alle selskap har en tidligere presidentfrue med på laget, men det er inspirerende hvordan en sosial utfordring er utgangspunkt for innovasjon og produktutvikling.

Plezi Nutrition

Tesco har i en periode samlet produkter som hjelper kvinner med utfordringer tilknyttet overgangsalderen i en egen hylle i sine butikker i Storbritannia. På den måten setter de kvinnehelse høyere på dagsorden, og hjelper kvinner enklere finne produkter som kan hjelpe dem.

Tesco

3. Samarbeid med kjente profiler

Inngå partnerskap med kjente profiler innen ernæring og trening for å øke troverdigheten og rekkevidden til produktene og tjenestene.

Marks & Spencer har inngått samarbeid med helseselskapet Zoe, og utviklet en serie med "Gut shots". Med seg på laget har de grunnleggeren av Zoe, Tim Spector, en kjent britisk ernæringsprofil med 600 000 følgere på Instagram. Lanseringen har fått massiv oppmerksomhet i England, og blitt en snakkis.

Marks & Spencer

Gjør butikken til et sted kundene vil være

Utviklingen er tydelig, folk handler mindre i fysiske butikker, og trenden ser ikke ut til å stoppe. De siste 10 årene har nettsalg økt med 800 % på verdensbasis, og vi har sett gigantiske markedsplasser som Amazon og Alibaba vokse frem. I kontrast til økt netthandel, har forbrukere fortsatt et ønske om fysiske opplevelser, og oppsøker merkevarer og aktører som beholder den autentiske fysiske opplevelsen. Derfor ser vi nå at forbrukere strømmer til butikker som evner å skape unike kundeopplevelser.

Vi i Sprint er overbevist om at vi ikke vil oppleve en total butikkdød. Det vi derimot vil oppleve er dommedag for butikkene som ikke utvikler seg i takt med skiftende kundebehov. Vi tror at butikker som skaper de beste kundeopplevelsene er dem som har livets rett. En måte å lykkes på er å gjøre butikken til et inspirasjonsunivers, som strekker seg lengre enn å være en transaksjonsplass. En annen trend som har vokst frem er fygitale butikker, der handleopplevelsen trekker på det beste av to verdener; det sømløse digitale og det ekte fysiske. Fygitale handleopplevelser er ikke noe nytt, men med fremveksten av ny teknologi begrenser ikke spillerommet seg til QR-koder og "klikk-og-hent"-funksjoner. Vi skal i denne delen av nyhetsbrevet ta for oss noen aktører som utmerker seg når det kommer til kundeopplevelser, og samtidig trekke frem noen spennende fygitale konsepter.

Reformation revolusjonerer prøverommet

Reformation har plassert en tablet, telefonlader og lysbryter i alle prøverom. På den måten kan forbruker velge musikken, styre belysning, lade telefonen og bestille klær de ønsker å prøve rett til prøverommet. Vil kunden ha buksen i en størrelse mindre? Ikke noe problem, den blir levert rett til prøverommet. Ikke bare er det mer effektivt for butikkens ansatte, bedriften kan også samle inn verdifull kundedata, og gi personaliserte anbefalinger gjennom å bygge en kundeprofil. Hva kan valget av rødt lys i prøverommet og Kanye på høytaleren fortelle oss om kunden? Kanskje kan Reformation i markedsføringen prioritere røde sneakers? En slik fygital opplevelse er dermed ikke bare med på å øke kundeopplevelsen, den kan også øke bedriftens lønnsomhet og effektivitet.

Reformation

Zaras Store Mode samler data og skaper sømløse kundeopplevelser

Zara er i førersetet når det kommer til å gi kundene merverdi ved å bruke deres app, der de har lansert "Store mode". I appen kan kundene sjekke lagerstatus på plagg i realtid, reservere prøverom, lagre kvitteringer eller finne tilbake til gamle kjøp. Appen er designet for å være så enkel og brukervennlig som mulig, og Zara har høstet svært positive tilbakemeldinger rundt appens funksjoner.

Store Mode ble opprinnelig lansert som en reaksjon på pandemien i Spania, men har vist seg å bedre kundeopplevelsen betraktelig. Appens funksjoner har blitt et skoleeksempel på hvordan en kan løfte kundeopplevelsen med fygitale opplevelser, samtidig som den tillater Zara å samle informasjon om kunden. På den måten kan Zara lage reklamer og annonser som treffer bedre, som igjen kan øke både kundetilfredshet og salg.

Zara

Petco skaper enda tettere bånd mellom mennesker og deres beste venn

I Petcos nye flagship-store i hjertet av New York, er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Med en egen frisørsalong, som minner mer om en high-end barbershop enn en dyrefrisør, en egen catering-avdeling, en hundevask-avdeling, og en egen photobooth laget for dyr, minner plassen mer om en fornøyelsespark for dyr enn en butikk. Som følge av dette florerer det videoer fra butikken på sosiale medier. Antakelig til jubelrus for Petcos markedsføringavdeling.

Ved å åpne dørene og skape en unik opplevelse for menneskets bedre venn, trekker de eierne vekk fra internetshopping og til butikken. Fremfor å besøke butikken for å handle nytt halsbånd til kjæledyret, blir besøket en opplevelse i seg selv. Vi er overbevist om at aktører som evner å tenke utenfor boksen, og gi en merverdi til butikkopplevelsen, vil belønnes med positive utslag på virksomhetens topp- og bunnlinje.

Petco

Hvordan skape en bedre kundeopplevelsen i butikk?

Det er først når en kommer tett på kunden og forstår deres underliggende utfordringer, at en faktisk kan løse problemer for dem. I våre innovasjonsprosjekter gjennomfører vi ofte intervjuer, geriljatester, markedsanalyser og trendovervåking, for å finne løsninger på forbrukernes problemer, og i dette tilfelle, løfte butikkopplevelsen utover det transaksjonelle.

For det andre vil det være viktig å gripe muligheter som ligger i ny teknologi og generativ AI. Forbrukere eksponeres for produkter på stadig flere flater, både de digitale og fysiske, før de kjøper produktet. Det er derfor viktig å bevare forbrukeren på alle flater, for å sikre at kjøpet finner sted, enten det er fysisk eller på nett.

Sprint er for tiden engasjert i spennende prosjekter i skjæringspunktet mellom innovasjon og design, hvor vi utforsker ulike typer fygitale kundeopplevelser. Vi kommer i et senere nyhetsbrev til å gå i dybden på hvordan vi jobber med nettopp dette.

Dynamisk prising i norsk dagligvare

"Supermarkets should be good at being super markets" innledes det med i denne episoden av Planet Money. De burde være så priseffektive at en vares pris justeres etter hvor ettertraktet den er, slik at eksempelvis en melk som har to uker holdbarhet er dyrere enn en melk som har to dagers holdbarhet, da kundene i de aller fleste tilfeller vil foretrekke den med lengst holdbarhet. Butikker har i dag stort sett den sammen prisstrategien for en fersk isbergsalat som de har for en boks med havsalt. En kunde bryr seg fint lite om en boks med havsalt har stått i butikkhyllen i en, fem eller 50 dager, men for en isbergsalat synker kundeverdien for hver dag som går. Så hvorfor har da prisstrategien vært lik?

Det er få ganger jeg blir "stolt" av podcast-feeden min, men når jeg plutselig så et bilde av Solo dukke opp i en av de mest legendariske podcastene der ute, NPRs Planet Money, så kjente jeg faktisk på det. For når Planet Money og to professorer som forsker på prising i dagligvare skulle finne fremtiden til prising i dagligvare måtte de gjøre som Franklin D. Roosevelt i 1942, "look to Norway".

I denne episoden tar de for seg litt om historien til prising i dagligvare (få innovasjoner, den siste skikkelig store kom i 1870 da prising endret seg fra en forhandling i kassen til at de ble standardisert gjennom en tidlig form for prislapp), om hvorfor det har vært vanskelig å gjøre store endringer (blant annet utfordringer med datakvalitet rundt inventory management) og til sist så drar de altså til Norge for å se om fremtiden kan ligge her. I episoden kan man høre Partap Sandhu som er "Head of pricing" i Rema 1000 snakke om hvordan de jobber med dynamisk prising, og hvordan det blant annet brukes til priskrig, automatisk nedsettelse av prisen på brød om kvelden og til å kunne sette ned prisen på melk om man ser at en butikk har mye melk som nærmer seg utløpsdato. Og det som gjorde at Solo dukket opp i feeden, var at dette er et typisk produkt som får kjørt seg når det er priskrig i påsken!

Planet Money

I 2020 stod dagligvare for 15% av det totale matsvinnet i Norge, men vi er optimistiske til at dynamisk prising i tiden fremover vil bli brukt like mye til å unngå svinn som å selge påskeskum til ti øre billigere enn konkurrenten.

Kompasset - Har du fått med deg dette?

Her deler vi inspirasjon til spennende podkaster, artikler, produkter eller konsepter du bør sjekke ut!

Hold deg oppdatert på retail & FMCG ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt her

Ønsker du å ta en prat om mulige prosjekter eller diskutere noe av innholdet i artikkelen? Ta gjerne kontakt med Øistein Haraldstad for en prat!

Øistein Offergaard Haraldstad

Øistein Offergaard Haraldstad

Partner