Target Operating Model – Seks steg for å rigge organisasjonen til å levere på strategien
Publisert: 23. juni 2025
Mange strategier feiler ikke fordi de er dårlige, men fordi organisasjonen ikke er rigget for å levere på dem. Det erfarer vi i Sprint hos kundene våre som opplever et gap mellom det de har bestemt seg for å oppnå, og det som faktisk skjer i hverdagen. Target Operating Model er et verktøy som hjelper din organisasjon når dette gapet mellom ambisjon og hverdag blir for stort.
I denne artikkelen gir vi en introduksjon til Target Operating Model, med særlig søkelys på seks steg din organisasjon kan ta for å utvikle en organisasjonsmodell som setter menneskene i stand til å levere på strategien.
Hva er egentlig en Target Operating Model?
Vi trenger ikke se lenger enn til vår egen organisasjon i Sprint for å forstå hva en Target Operating Model faktisk betyr i praksis. De siste årene har vi vokst raskt, og tjenestetilbudet vårt har blitt mer omfattende. Det merket vi i hverdagen: beslutninger inkluderte flere ansatte, nye ansvarsområder kom til og vi brukte mer tid på koordinering. Vi måtte stille oss selv et grunnleggende spørsmål: Er vi egentlig rigget for å nå målene våre? Svaret finner vi i Target Operating Model.
Target Operating Model handler helt enkelt om hvordan vi rigger organisasjonen for å få til det vi har bestemt oss for. Det betyr å jobbe mot et fremtidig mål (Target) ved å endre dagens måte å jobbe på (Operating Model).
Slik hjelper Sprint deg med Target Operating Model
I Sprint har vi utviklet et rammeverk for Target Operating Model som består av tre hoveddeler: mennesker, prosesser og teknologi. Til sammen utgjør de kjernen av hvordan organisasjonen jobber. Hvordan disse tre er utviklet og sammenkoblet i din organisasjon, påvirker alt fra organisasjonskultur til opplevelsen kundene sitter igjen med.
Sprint sitt rammeverk for Target Operating Model.
- Mennesker handler om kompetanse, kapasitet og organisering. Hva slags kompetanse trenger vi, hvor i organisasjonen skal den ligge, og hvordan strukturerer vi oss for å få mest mulig ut av hverandre?
- Prosesser handler om hvordan arbeidet faktisk flyter gjennom organisasjonen. Hvilke prosesser er avgjørende for å skape verdi? Hvor stopper det opp i dag?
- Teknologi knytter det hele sammen. Hvilke teknologiske løsninger kan forenkle, støtte eller skalere arbeidet?
For at mennesker, prosesser og teknologi skal fungere sammen i praksis, trenger vi også gode mekanismer for struktur, styring og ledelse. Struktur gir rammer og forutsigbarhet, styring handler om hvordan vi følger opp og prioriterer, og ledelse sikrer retning og energi i organisasjonen. Sammen er de avgjørende for å holde rammeverket samlet, slik at organisasjonen er i stand til å implementere og realisere strategien som er pekt ut.
Sprint sine seks steg for å sette ansatte i stand til å realisere strategien
Når vi i Sprint hjelper kundene våre, og oss selv, med Target Operating Model, anbefaler vi å starte der skoen trykker mest. Vi ser at det ofte kan være hos menneskene. Kompetanse er vanskelig å bygge raskt, og det er også her mange av de organisatoriske utfordringene først merkes – i form av uklarhet, overlapp, silotenkning eller lav fremdrift.
Seks steg for å sette menneskene i stand til å realisere strategien.
Når vi jobber med å sette menneskene i stand til å realisere strategien, gjør vi det ved å utvikle organisasjonsmodellen. Sprint sin tilnærming tar for seg seks steg:
- Først definerer vi formål og designprinsipper for den fremtidige organisasjonsmodellen. Hva prøver vi å oppnå? Og hva skal ligge til grunn for de valgene vi tar? Dette gir retning og felles forståelse.
- Deretter kartlegger vi hvilke oppgaver som må løses for å nå formålet og designprinsippene, og vurderer hvilke som er avgjørende for daglig drift og for å levere på strategien.
- Så spør vi oss: Skal vi løse disse oppgavene selv, eller er det funksjoner vi bør sette ut til andre deler av organisasjonen eller kjøpe ekstern?
- Når dette er klart, begynner selve designet: Hvordan bør organisasjonen struktureres for å løse oppgavene på best mulig måte? Vi vurderer ulike modeller og ser dem opp mot det valgte formålet og designprinsippene.
- Neste steg er å konkretisere roller og ansvar. Hvilke oppgaver skal ligge hvor, og hvilke forventninger knyttes til ulike roller? Dette gir tydelighet, både for nye og eksisterende medarbeidere.
- Til slutt planlegger vi hvordan endringene skal rulles ut i praksis. God kommunikasjon, involvering og endringsledelse er avgjørende, for det er her endringen faktisk skal bli en del av hverdagen.
Strategiske føringer og dagens situasjon påvirker valget av designprinsippene som vi tar med oss gjennom utviklingen av organisasjonsmodellen.
En vanlig misforståelse er at utvikling av organisasjonsmodell kun handler om å tegne om organisasjonskartet. Det er bare én liten del av bildet. Utvikling av organisasjonsmodell handler like mye om hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres, og hvem som har ansvar for at det skjer.
Når bør du jobbe med Target Operating Model?
Target Operating Model er nyttig når det er et gap mellom hvordan organisasjonen jobber i dag og hva som er strategien for fremtiden. Dette utspiller seg ofte etter en periode med vekst, når gamle strukturer begynner å knake, eller når strategien er endret, men organisasjonen fortsatt opererer som før. Det kan også være relevant i møte med ny teknologi, nye markeder eller fusjoner – situasjoner som krever at man ser nytt på hvordan organisasjonen jobber.
Dersom du kjenner på at din organisasjon ikke helt leverer i tråd med ambisjonene, og det er tid for å stille spørsmålet «Er vi egentlig rigget for å lykkes med strategien vår?», kan Target Operating Model være et nyttig sted å starte.
Er du interessert i å høre mer om hvordan vi jobber med Target Operating Model og hvordan vi kan hjelpe deg med å komme i gang? Ta gjerne kontakt for en prat.
Oscar Graham-Olsen
Partner
Kristina Kristianslund
Manager | Leder for Mennesker og organisasjon
Eirik Aas Levang
Manager