Viva Goals legges ned - hva nå?
Publisert: 2. april 2025
Microsofts beslutning om å avvikle Viva Goals i utgangen av 2025 har satt fart i jakten på nye målstyringsverktøy for mange virksomheter. Når et etablert verktøy forsvinner, kan det potensielt forstyrre hvordan organisasjoner jobber med strategirealisering og øke risikoen for at man havner i strategigapet. For deg som ønsker å forstå mer om hvordan strukturert oppfølging kan bidra til å realisere strategi, anbefaler vi også å lese artikkelen vår om strategikontor og måloppnåelse.
Samtidig er det ikke lett å finne en god erstatning. Markedet flommer over av løsninger. Noen er skreddersydd for strategisk styring, andre er tilleggsmoduler i større produktivitets- eller HR-verktøy. Felles for dem er at de markedsføres som «intuitive» og «skalerbare» – men i praksis varierer både kvalitet og relevans stort.
Vi har derfor testet en rekke verktøy den siste tiden, og løftet frem fem av dem som peker seg ut. Vurderingene er gjort med utgangspunkt i faktiske kundeforespørsler og problemstillinger vi kjenner fra egen rådgivning.
Et utdrag av mulige erstatninger for Microsoft Viva Goals.
Hva har vi vurdert etter?
Det finnes ingen «one-size-fits-all»-løsning. Derfor har vi vurdert verktøyene opp mot seks sentrale kriterier: brukervennlighet, funksjonalitet, integrasjonsmuligheter, teknologi og sikkerhet, kostnad/skalerbarhet – og hvor solid og fremtidsrettet leverandøren er.
Disse kriteriene dekker både det praktiske nivået, som hvor enkelt det er å sette opp eller integrere med Teams, og det strategiske, eksempelvis hvordan verktøyet støtter overordnet målstruktur.
Hvilke kriterier som er viktigst, vil variere fra virksomhet til virksomhet. Vårt råd: Start med å avklare hva slags behov dere faktisk har – så blir valget av verktøy enklere og mer treffsikkert.
Våre anbefalte kriterier for vurdering av OKR-verktøy. Velg de som er viktigst for din virksomhet.
Perdoo: Best i test – når det bare skal fungere
Perdoo leverer akkurat det mange selskaper ser etter når de leter etter en erstatning for Viva Goals. Dette er et rendyrket OKR-verktøy som balanserer funksjonalitet og brukervennlighet på en overbevisende måte. Det er raskt å sette opp, intuitivt i bruk, og har støtte for tydelig kobling mellom mål og strategi. Verktøyet har også egen applikasjon for Microsoft Teams.
Perdoo scorer jevnt høyt på samtlige vurderingskriterier. Med en ryddig prisstruktur og lav terskel for implementering, er dette et trygt valg for selskaper som vil ha et verktøy som fungerer fra dag én – uten å ofre fleksibilitet eller skalerbarhet.
Mooncamp: Mye verdi for en billig penge
Mooncamp er testens rimeligste løsning, men leverer likevel imponerende godt. Det er enkelt å komme i gang, og det visuelle grensesnittet for check-ins gjør det lett å følge fremdrift – selv for brukere som er nye til OKR. Verktøyet har likevel færre avanserte funksjoner og tilpasningsmuligheter, men fungerer godt for formålet.
Verktøyet er særlig interessant for selskaper som bruker Microsoft Teams, ettersom det har en spesialtilpasset Teams-integrasjon. For mellomstore virksomheter med moderat behov for funksjonalitet, og som vil i gang raskt og rimelig, kan dette være et smart valg.
Dobee: Den norske utfordreren til Perdoo som du bør vurdere
Dobee er et norsk målstyringsverktøy som skiller seg ut med et engasjerende og visuelt grensesnitt, noe som gir en litt annen opplevelse enn mange internasjonale alternativer. Verktøyet legger vekt på kommunikasjon av de strategiske løftene og oppfølgning av progresjon på OKRene med grafisk visualisering og entydelig historiefortelling. Dette kan gjøre innsjekker konkrete og motiverende – i tillegg til at de har en innebygget risikomatrise som raskt viser hvor innsatsen bør rettes.
Løsningen støtter integrasjoner med Microsoft og Slack, og har API for kunder med avanserte behov. Dobee oppleves som enkel å komme i gang med. For virksomheter som ønsker fokus på å holde oversikten over progresjonen i strategiske løft, fremstår Dobee som et godt valg.
Et målstyringsverktøy løser ikke alene strategirealiseringen. Bruk derfor tid på å vurdere om det er riktig for dere å benytte et verktøy.
BlueJam: Verktøyet som setter hele strategien i system
BlueJam er et annet norsk verktøy, som stikker seg frem ved å sette fokus på den helhetlige strategien.Dette gjøres blant annet gjennom «kampanjer», som aktiverer ansatte og skaper eierskap til strategien. Verktøyet legger til rette for å sette mål og fordele ansvar på tvers av både selskap og team på en intuitiv måte, og tilbyr gjennomgående enkle veiledninger og tips til bruk av verktøyet. Dette hjelper brukerne med å oppdatere status, og sikrer konsistens når mange bruker systemet aktivt. BlueJam gir også mulighet til å dykke ned i mer detaljert innsikt.
Et innovativt grep er muligheten for støtte fra Sophie – en AI-agent som gir strategi-faglig støtte og veiledning i en rekke oppgaver. Et smart tillegg for å komme raskt i gang – og ta bedre valg underveis. Dette systemet passer for virksomheter som ønsker å engasjere hele organisasjonen i arbeidet med overordnet strategi.
ClickUp: Produktstyringsverktøy for deg som vil ha alt – og litt til
ClickUp er et alt-i-ett-verktøy som rommer langt mer enn bare OKR. For virksomheter som ønsker å kombinere måloppfølging med prosjektstyring og bred funksjonalitet, er dette et kraftfullt alternativ. Verktøyet er i utgangspunktet ment for produktstyring, og er en konkurrent til Jira fra Atlassian.
Verktøyet scorer høyt på tilpasningsmuligheter, sikkerhet og integrasjoner – men krever en mer aktiv oppsett- og vedlikeholdsprosess. ClickUp passer best for organisasjoner som har interne ressurser til å bygge opp løsningen, og som ønsker å skreddersy et helhetlig arbeidsverktøy, eller med et tydelig fokus på produktutvikling.
Konklusjon: La behovet styre valget
Det finnes mange gode verktøy – men det finnes ikke ett konkret som passer for alle virksomheter. Perdoo passer for dem som vil raskt i gang med full funksjonalitet. Mooncamp gir overraskende mye for pengene. Dobee og BlueJam er norske alternativer som er engasjerende og litt annerledes fra de typiske standardene, med sine respektive fordeler. Og ClickUp er valget for deg som vil samle alt i én plattform dersom du driver med produktutvikling.
Uansett hva du velger, er det viktigste å finne et verktøy som passer til organisasjonens modenhet, kultur og ambisjoner. Verktøyet bør være til støtte, ikke en barriere.
Målstyringsverktøy bidrar til å forenkle oppfølgningen og styringen av strategirealiseringen, men det løser ikke alene de utfordringene man kan møte på i en realisering. Her er blant annet menneskene, kulturen, struktur og rapportering alle vesentlige faktorer for å lykkes.
Hvis du er usikker på hva som passer best for din virksomhet, hjelper vi deg gjerne med å vurdere alternativer og finne riktig løsning. Du kan også lese her om hvordan vi jobber med strategi. Det er bare å ta kontakt for en uforpliktende prat!
Marius Eiken Sommerfelt
Director | Leder for Strategirealisering og Bærekraft