Fire ting designere tar med seg inn i prosjekter
Publisert: 5. mai 2025
Designere tilfører unik verdi i prosjekter, ikke bare gjennom kreativitet, men også ved å introdusere metoder og perspektiver som styrker samarbeid på tvers av fagfelt. Designmetodikk handler om tankesett og evnen til å tenke og handle på utradisjonelle måter.
Som nevnt i vår forrige artikkel har vi de siste to årene utforsket kombinasjonen av management consulting og design. I denne artikkelen ønsker vi å belyse fire områder der vi ser hvordan å tilføre tankesett fra design kan styrke både prosess og resultater, og hvordan de skaper verdi i komplekse og tverrfaglige prosjekter.
Designeren hjelper deg å faktisk sette kunden i sentrum for utviklingen.
1. Kundens advokat
I en hektisk prosjekthverdag hvor vi ofte kjører på autopilot, har teknologiske og forretningsmessige hensyn lett for å dominere samtalene. Disse sitter ofte i ryggmargen til organisasjoner. Selv om alle er enige om at kundeperspektivet er viktig, havner det ofte litt i skyggen. Derfor spiller designere en viktig rolle som kundens eller brukerens stemme. Det handler ikke bare om å forstå kunden, men om å aktivt ta ansvar for at kundens behov forblir en prioritet i de forumene der beslutninger tas. Nær sagt alle selskap har kunder som inntektskilde i en eller annen form, og de er derfor sentrale i å lykkes. Designere bidrar med metoder og aktiviteter som sikrer at kunden forblir i sentrum – ikke som et punkt i en rapport, men som en drivkraft i prosjektet.
Behovsdreven design handler om å forstå og adressere kundenes reelle behov og utfordringer. Dette innebærer å utforske problemstillinger i dybden gjennom innsiktsarbeid og aktivt involvere brukerne gjennom hele prosessen. Hos Sprint produserer, tester og itererer designerne kontinuerlig for å sikre at løsningene forblir relevante og effektive i møte med endrede behov.
Å ha kunden i sentrum betyr ikke bare å samle innsikt, men å bruke den til å drive utviklingen fremover, fra idé til løsning. Det er denne helhetlige, menneskesentrerte tilnærmingen som gjør at vi kan skape løsninger som treffer og varer.
Forenkle og bryte ned kompleksitet for å kommunisere bedre.
2. Bryte ned kompleksitet
Konsulenter blir ofte brukt for å analysere komplekse problemstillinger, mens designere er spesialister på å bryte ned kompleksitet og skape klarhet rundt det som betyr mest for kunden. Ofte skapes de beste løsningene ved at man klarer å fjerne støy og være tro mot kjernen i det man skal levere. Det krever hard prioritering og en tydelig visjon – og ikke minst en sterk og omforent forståelse internt i selskapet av hva man skal skape sammen. Designerne har en viktig rolle i å bistå selskaper, ikke bare med å identifisere hva kjernen i verdiforslaget er, men også ved å samle, forene og mobilisere de interne aktørene rundt dette.
3. Kreativitet i forsetet, med det visuelle som anker
World Economic Forum rangerer kreativ tenkning som en av de viktigste kompetansene i sin «Future of Jobs»-rapport, mens Harvard Business Review viser at 9 av 10 bedrifter ser på kreativitet som en kritisk suksessfaktor. Likevel sier halvparten at de ikke belønner kreative arbeidsformer, og bare 22 % mener de er gode på å finne kreative løsninger. Selv om de fleste enes om at kreativitet er nødvendig, er det få som vet hvordan de skal støtte opp om kreativ kultur og metodikk.
Kreativitet er næringsstoffet for innovasjon. Kreative prosesser kan være krevende fordi de ofte involverer komplekse og ikke-lineære tenkemåter, noe som utfordrer den typiske måten hjernen opererer på. Det innebærer å utforske ukjente territorier, noe som kan føles ubehagelig fordi våre instinkter ofte søker trygghet og det kjente. Selv om denne tilnærmingen kan være utfordrende, kan kreativitet komme mer naturlig med øvelse og bevisst innsats, noe som er sentralt i designmetodikken.
Å arbeide visuelt er en naturlig del av en kreativ prosess. Designere bruker visuelle virkemidler ikke bare til sluttleveranser, men det er vel så viktig for å styrke formidlingsevnen, kommunisere komplekse problemstillinger og nye idéer. I tillegg ser vi daglig verdien av visuelle virkemidler som et støtteverktøy og en forutsetning for å skape engasjement, samarbeid og handlekraft. Visualiseringsmuskelen er avhengig av mengdetrening, og selv om alle kan tegne, stiller designere med et betydelig treningsgrunnlag.
Det er viktig å trygge teamet på at det ok å stå i usikkerhet.
4. Stå i usikkerhet
Designere har en unik evne til å navigere i usikkerhet, særlig når det handler om innovasjon og endring. Kunder vil ofte ha raske, konkrete svar, men designmetodikk handler gjerne om å starte med å stille de riktige spørsmålene.
Designere utfordrer forutsetningene og bidrar til å avdekke om man faktisk løser riktig problem. Har vi grublet tilstrekkelig i mulighetsrommet? Vet vi hvordan kunden vil respondere på initiativet, hvordan vi skal teste det, og hvordan vi skal måle det i kroner og øre? Svaret er som oftest nei på ett eller flere av spørsmålene. Designere bringer verktøy og metoder som gjør det mulig å jobbe effektivt i denne usikkerheten, slik at premissene blir utfordret, og resultatene bedre.
Å dvele ved usikkerhet kan virke tidkrevende, ubehagelig og kostbart. Likevel ser vi at virksomheter i økende grad erkjenner verdien av å utfordre premissene gjennom hele prosjektløpet. Mens mer sekvensielle tilnærminger som fossefallsmetodikk har sine fordeler i visse kontekster, er de mindre egnet for iterativ utvikling av tjenester og produkter. Designmetodikk gjør det mulig å håndtere usikkerheten og justere retningen basert på ny innsikt som oppstår underveis.
I Sprint kommer vi alltid til å være nysgjerrige på hvordan design og våre designere kan fortsette å skape verdi og utfordre hvordan vi jobber. Ved å sette brukeren i sentrum, bryte ned kompleksitet, navigere i usikkerhet og forsterke kreativitet gjennom visuelle virkemidler, bringer vi frem innovative løsninger – og har det gøy på veien.
Er du nysgjerrig på hvordan vi kan hjelpe din virksomhet med å kombinere design og management consulting? Eller lurer du på hvordan vi jobber i praksis? Ta kontakt med oss – vi deler gjerne vår erfaring og innsikt!
Synne Ray Christiansen
Director | Leder for Design