Management consulting i møte med design
Publisert: 20. februar 2025
For litt over to år siden tok Sprint et strategisk valg: å opprette design som et eget tjenesteområde. Siden den gang har teamet vokst fra én til seks designere, og samarbeidet med management consulting har utviklet seg i takt med våre erfaringer. Men hva kreves for at disse to fagfeltene virkelig skal utfylle hverandre? Vi har snakket med to Sprintere om deres erfaringer med design – og hva de har lært på veien.
Tverrfaglig samarbeid beriker arbeidet vi gjør for våre kunder
Hvordan vi jobber med design
Sprint har i all sin tid levert strategi, forbedring og innovasjon. Det er dette som har vært bærebjelkene. Kjente rammeverk, metoder og karakteristikker har formet hvordan kunder og folk flest ser på management consulting: analytisk, strukturert, pragmatisk, raskt.
Inntoget av designmetodikk, og etter hvert også designere, har nyansert hvordan vi arbeider. Designerne i Sprint driver prosjekter rundt strategisk design, tjenestedesign og UX-design. Mesteparten av arbeidet er derimot i prosjekter der design kun er en del av helheten.
I et management consulting-miljø oppstår ofte behov for å trekke inn designperspektivet, selv i prosesser der det kanskje ikke er åpenbart relevant. Da deler designteamet verktøykassen sin og blir både intern og ekstern rådgiver. Bare ett år etter at Sprint ansatte sin første designer, hadde design allerede blitt en viktig del av prosjekter på tvers av alle tjenesteområder.
Når designere og management consultants samarbeider om å lage engasjerende workshops med kundene, blir det gull
Hvorfor vi satset på design
Alt rundt oss er et resultat av design – enten det gjelder produkter, tjenester eller opplevelser. Bedrifter har alltid forstått verdien av design, men i en stadig mer kompleks verden må tilnærmingen være bredere. Overgangen fra industri- til tjenesteøkonomi har gjort skillet mellom produkter og tjenester uklart. For å drive vekst og innovasjon må vi i større grad følge kundereisen fra start til slutt og bygge en helhetlig forståelse av opplevelsen på tvers av kontaktpunkter. Det krever et kontinuerlig, kundesentrisk arbeid og et strategisk blikk på kundeopplevelser.
Gode kundeopplevelser er avgjørende for konkurransekraft. Så hvorfor jobber ikke alle kontinuerlig med kundesentriske metoder? Svaret er komplekst, men koker ofte ned til to faktorer: kompetanse og prioritering. Selv om mange bedrifter vet at de bør, mangler de ofte verktøy, ressurser og tid. Stramme budsjetter har en tendens til å fokusere på lønnsomhet og effektivitet, og tidsklemmen i linja går ofte på bekostning av mer langsiktig og strategisk tenking, og gir mindre tid til innovasjon og utforsking. Denne avveiningen har skapt et usunt skille der management consulting og design står i kontrast til hverandre.
Sprint opprettet design som et eget tjenesteområde i 2022. Vi så behovet for å styrke leveranseevnen ved å integrere disse fagfeltene og sette design på den strategiske agendaen. Erfaringene tilsa at management consulting manglet et mer utforskende og brukerorientert perspektiv, mens designfeltet kunne dra nytte av mer struktur og forretningsforståelse. Samtidig opplevde vi økt etterspørsel etter løsninger som forener disse perspektivene. Siden da har ønsket om å kombinere styrkene fra begge felt vært en drivkraft i vårt arbeid.
De siste to årene har vi hjulpet kunder med kundesentrisk arbeid – fra konkrete produkter til designstrategi. Det har vært en læringsreise, ikke bare for kundene, men også for oss.
Parterapi mellom design og consulting
Samarbeidet mellom design og management consulting kan føles som et møte mellom to ulike verdener. Satt på spissen, så er management consulting strukturert, analytisk og resultatorientert, mens designmetodikk er mer utforskende og fleksibel. Når disse tilnærmingene kombineres, krever det en tilpasning fra begge sider.
Kristin Faye-Moe, som har bakgrunn fra industriell økonomi og som startet sin karriere innen operational excellence, opplevde dette på nært hold da hun begynte å jobbe med designprosjekter i Sprint. "Jeg er veldig strukturert av natur, så det krevde litt tilvenning. Jeg forsto at dette ville kreve en mer fleksibel tilnærming," forklarer hun.
For å få samarbeidet til å fungere godt fant hun og designlederen i Sprint, Synne Christiansen, raskt ut at forventningsavklaring var essensielt. "Å bruke tid i starten på å definere roller, arbeidsmetoder og hva man ønsker å oppnå, gjør hele prosessen mye smidigere," sier Kristin. Hun understreker også viktigheten av åpen kommunikasjon: "Begge parter må kunne argumentere for sine synspunkter, samtidig som de er åpne for andres perspektiver."
Design gir nye måter å forstå kompleksitet på
Også Jonas Haga, som gikk rett fra masterstudier i industriell økonomi til en konsulentrolle i Sprint, fikk tidlig kjenne på hvor annerledes en designtilnærming kan være. Han var vant til en metodisk, bottom-up-tilnærming der alle detaljer kartlegges grundig før løsningen formes. Derfor var det en øyeåpner da han skulle jobbe med designer Andreas Hovland på et teknisk komplekst prosjekt.
"Som ingeniør var det naturlig for meg å prøve å forstå alle fasetter av problemstillingen fra bunnen av," forklarer Jonas. Andreas, derimot, gikk rett på kundebehovet og brukte en top-down-tilnærming. "Han visualiserte komplekse prosesser ved å tegne dem veldig enkelt, boks for boks, sånn at alle med en gang kunne forstå det likt" forteller Jonas.
Denne måten å forenkle og konkretisere et problem på var noe Jonas tok med seg videre. "Det var utrolig lærerikt og ga oss et nytt perspektiv. Jeg skjønte at design handler om mye mer enn bare utseende – det handler om hvordan ting faktisk fungerer," sier han.
Lære å stole på prosessen
Designprosessen skiller seg fra tradisjonell management consulting ved at den ofte innebærer større grad av usikkerhet. Der en konsulent gjerne starter med en hypotese og tester den gjennom data og analyse, starter design ofte med å utforske problemet åpent før løsningen tar form. Dette kan være en uvant måte å jobbe på for dem som er vant til en mer strukturert tilnærming.
"Som management-konsulenter er vi vant til kvantitative fag, der vi vet hvor vi skal og hvilke steg vi må ta," sier Jonas. "Designere har en helt annen ro. De tåler usikkerhet på en annen måte."
Kristin trekker fram at dette også er en treningssak. "Når man jobber med design, blir man drillet i å tåle usikkerhet og utforske muligheter før man snevrer inn," sier hun. Samtidig understreker hun at begge tilnærminger har sine styrker. "Management-konsulenter har godt av å komme litt ut av den firkantede boksen vi ofte opererer i. Samtidig kan designere ha nytte av mer struktur."
Etter hvert blir det lettere å stole på prosessen, mener Kristin. "I starten kan det føles ubehagelig ikke å vite hvor man ender opp, men etter hvert ser man verdien av arbeidsmetoden – spesielt hvordan den åpner for nye perspektiver og resultater som kanskje ikke ville oppstått i en mer rigid prosess."
Samarbeidet mellom design og management consulting krever gjensidig forståelse, men når det lykkes, kan det skape langt mer verdifulle løsninger enn det hvert fagområde ville oppnådd alene.
Er du nysgjerrig på hvordan vi kan bruke denne kombinasjonen til å skape verdi for din virksomhet? Ta kontakt med oss, så tar vi gjerne en prat!
Synne Ray Christiansen
Director | Leder for Design