Fra mobilitet til overskuddsmasser og elefanter i rommet: Slik var Sprints debut på Arendalsuka - andre del
Publisert: 28. august 2024
Hva har mobilitet, overskuddsmasser og elefanter i rommet til felles? Alle tre representerer nøkkeltemaer vi har utforsket sammen med våre samarbeidspartnere, og som vi fikk gleden av å gå enda mer i dybden på under Arendalsuka. Les mer om hva vi fant ut av i siste del av tilbakeblikket fra årets uke i Arendal.
Med mobilitet og nettverksbygging i fokus
Det har vært stor interesse rundt rapporten «Mobilitet 2040», et samarbeidsprosjekt mellom Sprint og Beta Mobility, på oppdrag fra NHO. Prosjektleder fra Sprint, Key Rosenstock hadde på Arendalsuka gleden av å presentere hovedfunnene fra rapporten, som la premisset for påfølgende paneldebatt i regi av NHO: «Hvordan kan den digitale transportrevolusjonen bli en del av NTP?».
Det var et bredt panel som skulle dypdykke i dette spørsmålet. I panelet var blant annet Vegdirektøren, Forskningsdirektør i Forskningsrådet, stortingsrepresentanter Gjelsvik og Helleland, samt toppledere fra NHO, Ruter og PostNord, alle med stor interesse for temaet. Key opplevde debatten som engasjerende og konstruktiv for videre arbeid:
«Debatten ga muligheten til å ha dyptgående og ansvarliggjørende diskusjoner om hvordan hver av partene kan tilrettelegge for innovative mobilitetsløsninger, som svarer ut fremtidens mobilitetsbehov på en mer ressurseffektiv måte. Det blir spennende å se hvordan dette arbeidet tas videre.»
Sprints Key Rosenstock presenterer rapporten «Mobilitet 2040» under Arendalsuka, her i selskap av Næringspolitisk direktør i NHO Logistikk og Transport, Ole A. Hagen
Selv om værgudene var lunefulle, ble samme ettermiddag avsluttet med en uformell samling arrangert sammen med Skyfall Ventures på terrassen til Sprints styreleder Preben Songe-Møller. Regnskyllene uteble, og i løpet av kvelden fikk vi gleden av å ønske nye og kjente ansikter fra ulike deler av næringslivet velkommen til grilling og gode samtaler. En perfekt og uformell måte å avslutte en begivenhetsrik dag – dette vil vi gjøre igjen!
Sprintere og en smilende Managing Partner, Hans Erik Holmen (i midten), møtte både nye og kjente ansikter på grilling
Sirkulærøkonomi – også i bygg- og anleggsnæringen
Sirkulærøkonomi var et aktuelt tema på årets Arendalsuka, og for Sprint var det gjenbruk av overskuddsmasser fra byggeprosjekter som stod i fokus. I samarbeid med Bærum kommune har vi over flere år bistått med å utvikle en markedsplass for overskuddsmasser i bygg- og anleggsnæringen, kalt Porfyr.
«Hvordan kan en hel næring jobbe for at overskuddsmasser går til gjenbruk? Hvordan kan massene bli ansett som verdifulle ressurser og ikke «avfall»?» Dette var blant de store spørsmålene som Kjersti Bjørnstad fra Klima- og miljødepartementet, tidligere klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, konserndirektør i Norconsult Bård Hernes, og fagsjef i MEF Sverre Huse-Fagerlie, sammen med ordfører i Bærum kommune Lisbeth Hammer Krog, skulle få bryne seg på i Bærum kommunes paneldebatt. Paneldebatten viste at det var stor enighet i at det må skje en reduksjon i bruken av jomfruelig masse, samtidig som gjenbruket av eksisterende masser må øke – og at Porfyr er et viktig verktøy for å nå dette målet.
Vår egen Eirik Aas Levang fra Sprint har vært med å utvikle Porfyr, og var entusiastisk etter endt debatt i Arendal:
«Gjenbruk av overskuddsmasser i byggenæringen har et enormt potensial. En markedsplassløsning som Porfyr, som kobler overskudd med behov, er en av de viktige veiene å gå for å klare å gjenbruke mer av massene som graves opp i byggeprosjekter i dag»
Ordfører i Bærum Kommune, Lisbeth Hammer Krogh, klipper i snoren som markerer lanseringen av Porfyr, markedsplassen for overskuddsmasser, under Arendalsuka. Foto: Porfyr
Elefanten i rommet – setter de store kraftspørsmålene på agendaen
Parallelt med aktivitetene på Arendalsuka ble Eidsivas kampanje «Elefanten i rommet» lansert på digitale flater, med mål om å adressere sentrale utfordringer Norge står overfor knyttet til kraft og energiforsyning fremover. Sprints prosjektleder Martine Fornes og tre av våre sommerstudenter fra Sprint har sammen med Eidsiva utviklet informasjonsunderlaget bak kampanjen, og kunne med stor iver følge med etter hvert som argumenter fra rapporten ble brukt inn i ulike topplederdiskusjoner i Arendal. Prosjektleder Martine forteller:
«Arendalsuka var veldig spennende for oss. Å høre en toppleder få spørsmålet «Hva er de ulike prognosene for kraftproduksjon i 2030?» for så å bruke argumenter fra studentenes rapport, var et stolt øyeblikk.»
Arendalsuka 2024 har vært en stor suksess for oss, og vi takker samarbeidspartnere, alle vi har møtt på kaffeprater, debatter, presentasjoner eller over et glass øl. Vi tar med oss nye perspektiver og inspirasjon fra Arendal, og ser frem til å bygge videre på dialogene som er blitt startet her. Sees vi neste år?
Fikk du ikke med deg del 1? Les mer her for første del av tilbakeblikket fra Arendalsuka, der vi tok for oss hovedrefleksjonene fra Sprints paneldebatt: Generativ AI som driver for innovasjon.
Hans Erik Holmen
Managing Partner